Peliriippuvuus ja peliongelman hoito

Hallitseeko peli elämää?


Peliriippuvuus tarkoittaa patologista (sairaalloista) jatkuvaa, toistuvaa ja lisääntyvää pelaamista riippumatta pelaamisen henkilökohtaisista ja sosiaalisista negatiivisista vaikutuksista.
Peliriippuvuuden (uhkapeliriippuvuus, rahapeliriippuvuus) tunnistaminen on vaikeaa, koska pelaaja häpeää käytöstään, hän haluaa salata ongelmat eikä usein edes myönnä pelaamisesta aiheutuvia haittoja, kuten liiallista rahan- tai ajankäyttöä tai läheisille aiheutuvia negatiivisia vaikutuksia.

Peliriippuvuus on toiminnallinen ongelma. Siksi sen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Välttämättä mitään ei näy ulospäin. Miten tietää, onko itsellä tai läheisellä peliongelma? Mitkä ovat peliriippuvuuden oireet? Peliriippuvuus on patologista, jos siihen liittyy ainakin viisi seuraavaa oiretta:

  • voimakas kiinnostus uhkapeleihin
  • toistuva pelaaminen suurentuvilla panoksilla
  • epäonnistuneita yrityksiä lopettaa tai hallita pelaamista
  • lopettamiseen liittyvä ärtyneisyys
  • pelaaminen mielialan kohentamiseksi
  • useat yritykset pelata rahan menetyksen tasoittamiseksi
  • valehtelu häviöstä
  • rikoksiin turvautuminen pelirahan saamiseksi
  • ihmissuhteiden ja työpaikan vaarantaminen
  • muihin tukeutuminen peliveloista selviämiseksi


Patologiset pelaajat ja pelimaniasta kärsivät maaniset potilaat poikkeavat toisistaan ja siksi käsitteet on syytä erotella toisistaan. Maanisuus on oma sairautensa, johon liittyy korkea vireystaso, kiihtynyt ajatustoiminta ja kohonnut itsetunto.

Peliriippuvuudesta erotetaan myös persoonallisuushäiriöstä johtuva riippuvuus, johon liittyy sosiaalisten velvoitteiden laiminlyönti ja kanssaihmisten tunteiden kylmä sivuuttaminen.

Ventuskartanosta apua peliriippuvuuteen


Kaipaatko apua peliriippuvuuteen itsellesi tai läheisellesi? Uhkapeliriippuvuus on usein raastavaa niin riippuvaiselle itselle kuin hänen lähipiirilleenkin. Ventuskartano tarjoaa hoitoa, joka voi auttaa eroon peliriippuvuudesta.

Ventuskartanossa on käytössä THL:n peliriippuvaisille kehittämä hoitomanuaali, joka perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan.

Avun hakeminen saattaa hävettää peliongelmaista, vaikka mitään hävettävää siinä ei ole. Usein kyse on siitä, että peliongelmainen haluaa ratkaista ongelmansa itse eikä kaipaa toisten neuvoja. Ongelman tunnistaminen on kuitenkin ensimmäinen askel parantumiseen. Jos etsit apua peliongelmaan soita 040 806 8100 tai lähetä sähköpostia ventuskartano(at)ventuskartano.fi

Peliongelman hoito kognitiivisella käyttäytymisterapialla


Peliriippuvuuden hoidossa käytetään usein samanlaisia menetelmiä kuin muidenkin riippuvuuksien hoidossa. Ventuskartanossa peliongelman hoito perustuu THL:n peliriippuvaisille kehittämään hoitomanuaaliin, jonka perustana on kognitiivinen käyttäytymisterapia.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia auttaa asiakasta tunnistamaan ja muuttamaan pelaamisen mielihalua ylläpitäviä uskomuksia. Tavoitteena on oppia uusi ajattelutapa, joka helpottaa pelaamisesta kieltäytymistä. Pelaamiseen liittyy paljon selvää virheellistä ajattelua, kuten uskoa siihen että hävityt rahat voi voittaa takaisin. Peliongelman hoidossa tunnistamme näitä ajattelumalleja ja korjaamme vääriä uskomuksia. Käyttäytymisterapian avulla opimme uusia tapoja toimia ongelmatilanteissa.

Ota tarvittaessa yhteyttä oman kuntasi päihde- tai mielenterveyspalveluihin ja varaa aika tilanteesi arviointiin. Voit saada lähetteen peliriippuvuuden hoitoon. Voit myös soittaa meille 040 806 8100040 806 8100 tai lähettää sähköpostia ventuskartano(at)ventuskartano.fi.

Ota yhteyttä

Soita tai lähetä sähköpostia

040 8068 100

ventuskartano(at)ventuskartano.fi


Ota yhteyttä lomakkeella

Nimi*
Puhelinnumero*
Sähköpostiosoite*

Viesti*