Laitoskuntoutus päihdehuollossa

Turvallinen ympäristö muutokseen


Ventuskartanon laitoskuntoutus on tarkoitettu niille päihde-, peli- tai muista riippuvuuksista kärsiville, joille vieroitushoito tai avokuntoutuksen palvelut eivät ole riittäviä.

Laitoshoito tarjoaa asiakkaalle intensiivisempää hoitoprosessia ja/tai etäisyyttä sosiaalisesta ja fyysisestä ympäristöstä. Laitoskuntoutus tarjoaa asiakkaalle turvallisen ympäristön oman muutoksen vahvistamiseen. Yhteistyössä avohoidon kanssa pyrimme luomaan asiakkaalle pitkäjänteistä tukea kuntoutumisprosessiin.
Kuntoutuksessamme korostuu ihmisen kokonaisvaltainen kohtaaminen. Näemme ihmisen osana sosiaalista verkostoa, jonka merkitys korostuu kriiseissä ja ongelmanratkaisutilanteissa. Jokaiselle on tarkoitus löytää oma yksilöllinen polku raitistumiseen.

Ventuskartanon laitoskuntoutus perustuu verkostotyöhön, yhteisöhoitoon ja ryhmissä käytettävään kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Kuntoutumista tukemaan tarjoamme myös akupunktiota, neurosonic-hoitoa ja ohjattuja rentoutuksia. Kuntoutuksen tukena on lääkärin ohjeistama lääkitys. Kuntoutuksen hintaan kuuluvat päihdeongelman hoitoon tarkoitetut lääkkeet.

Asiakkaitamme varten on käytössä 12 yhden hengen huonetta ja lisäksi perheasunnossa on tilat 4-6 hengen perheelle. Yhteisessä käytössä ovat olohuone, ruokasali, sauna, lasten leikkihuone ja keittiö. Asiakkaiden käytössä on toisessa yksikössä sijaitseva kuntosali.

Ventuskartanon laitoskuntoutuksen olohuone.
Ventuskartanon laitoskuntoutuksen olohuone.


Laitoskuntoutukseen hakeutuminen


Miten pääset asiakkaaksi laitoskuntoutukseen? Arvioinnin laitoskuntoutuksen tarpeesta tekee oman kunnan päihdetyöntekijä. Hanki maksusitoumus laitoskuntoutusta varten ja pyydä päihdetyöntekijääsi varaamaan paikka Ventuskartanosta p. 040 806 8100 tai 040 806 8118.

Näin teet paikkavarauksen puhelimitse:

 • varaajan nimi ja yhteystiedot (puhelin ja sähköposti)
 • asiakkaan nimi (syntymävuosi, osoite)
 • mitä päihteitä asiakas on käyttänyt ja milloin viimeksi (mahdollinen vieroituksen tarve)?
 • millainen lääkitys asiakkaalla on?
 • työtilanne (sairausloman/kuntoutusrahan tarve)
 • toivoisimme että asiakkaalla on lähete tai epikriisi
 • sovimme tulopäivän (myös kellonaika)
 • sovimme verkostokokouspäivän


Laitoskuntoutuksen tavoite


Tavoitteenamme on asiakkaan kokonaisvaltainen tukeminen muutoksessa kohti päihde- ja peliriippuvuuksista vapaata elämäntapaa. Kuntoutusaika on 31 vrk. Tarvittaessa asiakas voi olla kuntoutuksessa pidempäänkin. Kuntoutusaika määritellään yhteistyössä lähettävän tahon, asiakkaan ja laitoskuntoutuksen ohjaajan kanssa.

Tarjoamme myös eri mittaisia tuki-/ aloitusjaksoja korvaushoitoasiakkaille yhteistyössä Soiten (Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä) kanssa. Voimme järjestää tarvittaessa myös vieroitusta yhteistyössä Soiten selviämis- ja vieroitushoitoyksikön kanssa.

Peruskurssin käyneet asiakkaat voivat osallistua 5-14 vrk kestäville toipumista tukeville intervallijaksoille. Jakson tarkoituksena on tukea muutosmotivaatiota, itsetuntemusta ja sitoutumista raittiuteen, estää retkahtaminen tai auttaa selviämään tapahtuneesta retkahtamisesta.

Laitoskuntoutus käytännössä


Otamme asiakkaita vastaan joka viikko maanantaista keskiviikkoon. Tarvittaessa sisäänottoajoissa voidaan joustaa. Aluksi laadimme asiakkaalle henkilökohtaisen kuntoutussuunnitelman. Ventuskartanon kuntoutus perustuu psykososiaalisiin kuntoutusmenetelmiin, joiden tukena voidaan tarvittaessa käyttää lääkitystä.

Muita kuntoutusjakson tavoitteita ovat mm. elämänhallinnan tukeminen, arjen taitojen harjoittelu, vuorokausirytmin vakiinnuttaminen, rauhoittuminen, omaan selvään itseen tutustuminen, tunteiden tunnistaminen ja itseilmaisu.

Laitoskuntoutuksen asiakkaitamme varten on käytössä 12 yhden hengen huonetta.
Laitoskuntoutuksen asiakkaitamme varten on käytössä 12 yhden hengen huonetta.


Laitoskuntoutus tapahtuu ryhmässä ja jokaiselle asiakkaalle on lisäksi nimetty oma ohjaaja. Kurssin aikana on jäsennelty ohjelma ja käytössä on kognitiiviseen terapiaan pohjautuva kurssimateriaali. Ryhmä kokoontuu päivittäin. Päiväohjelmaan kuuluu lisäksi aiheisiin liittyviä iltatehtäviä ja luentoja, filmejä, liikuntaa, yhteisön kokoontumisia, vapaamuotoista ohjelmaa, yhdessäoloa ja kodinhoitoon liittyviä tehtäviä.

Laitoshoito jakson aikana järjestämme myös erikseen ryhmiä naisille ja miehille. Joka neljäs viikonloppu on asiakkaan läheisille läheispäivä.

Laitoskuntoutus - 1 hengen huone Portissa.
Laitoskuntoutus - 1 hengen huone Portissa.


Kuntoutusaikana asiakas tutustuu vertaistukiryhmiin sekä muihin tukimuotoihin. Laitoksessa vierailee säännöllisesti entisiä asiakkaita kertomassa omasta toipumisestaan. Omia asioita voi hoitaa sovituilla omien asioiden hoitovapailla.

Kuntoutusaikana on myös mahdollisuus yhteen suunniteltuun kotiharjoitteluviikonloppuun. Kuntoutuksen aikana järjestämme asiakkaalle yksilöllisen verkostokokouksen. Seurantakokous pidetään 3 kk kuntoutuksen päättymisen jälkeen.

Erityispalvelut laitoskuntoutuksessa


Laitoskuntoutuksessa järjestämme erilaisia tukijaksoja henkilöille, joilla on päihteiden riski- tai ongelmakäyttöä. Tavoitteena on turvata esimerkiksi psykologisten tutkimusten toteutuminen tai somaattisen sairauden hoito kotipaikkakunnalla. Jaksoista sovitaan yksilöllisesti palvelun ostajan kanssa.

Ohjeita laitoskuntoutukseen saapuvalle


Laitoskuntoutuksen varaukset numerosta 040 806 8100 tai 040 806 8118.

Jos Sinulle on varattu paikka Ventuskartanon laitoskuntoutukseen, tässä hiukan ohjeita saapumistasi varten. Toivomme sinun saapuvan aloituspäivänä ennen klo 12.00. Kuntoutukseen on ehdottomasti tultava selvin päin!

Kuntoutukseen tullessasi ota mukaasi:


 • Käyttämäsi lääkkeet, muista erityisesti insuliinit, ehkäisy- ja hormonilääkkeet sekä astmalääkkeet. Varaa mukaasi myös tarvitsemasi vitamiinivalmisteet.
 • Riittävästi rahaa ja tupakkaa (ensimmäinen asiointivapaa on noin viikon kuluttua saapumisestasi)
 • Verkkopankkitunnukset mahdollista kuntoutusrahan hakemista ja reseptikeskuksessa asioimista varten
 • Henkilökohtaisen hygienian välineet (esim. partakone, hiustenkuivaaja, hammasharja, kuukautissuojat, kynsileikkuri ja shampoo). Hajuvedet ja muut hajusteet ovat kiellettyjä hajusteallergioiden takia. Roll-on deodorantit ovat sallittuja.
 • Vaatteita sekä jalkineita, niin sisä- kuin ulkokäyttöön, myös ulkoiluun ja urheiluun (talossa on pyykinpesumahdollisuus)
 • Omaan harrastamiseen tarvittavia välineitä (esim. kävelysauvat, rullaluistimet, sukset ja polkupyörä sekä pyöräilykypärä jne.). Talossa on muutama vakiopyörä
 • Asiakasmaksukortti tai kuitit maksamistasi sairaala- yms. laskuista hoitoon tulo vuodelta (vaikuttaa maksukattoon)
 • Hoida laskut ennen kuntoutukseen tuloasi
 • Läheisten osoitteet yhteydenpitoa varten
 • Jos tarvitset laboratoriokokeita, ota ne jo kotipaikkakunnallasi ja pyydä lähettämään vastauksesi Porttiin (alkoholinkäyttäjät: ALAT, CDT, GT; huumeidenkäyttäjät B+C-hepatiitti, HIV, ALAT)


Osoite: Ventuskartano ry/Laitoskuntoutus, Terveystie 4, 67200 Kokkola
Puhelin: Toimisto 040 806 8100 klo 8.00 – 16.00, päivystysnro 040 8068 118

Ota yhteyttä

Soita tai lähetä sähköpostia

040 8068 100

ventuskartano(at)ventuskartano.fi


Ota yhteyttä lomakkeella

Nimi*
Puhelinnumero*
Sähköpostiosoite*

Viesti*